Propolis – z czym się to je?
Propolis, czyli inaczej; kit pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z substancji żywicznych, cenionym przez ludzi z uwagi na właściwości antybakteryjne.
Z uwagi na dobrą rozpuszczalność w alkoholu etylowym propolis najczęściej jest stosowany w formie nalewek lub maści.
Na co pomaga?
Choroby układu oddechowego; w przypadku chorób dróg oddechowych zwykle stosuje się nalewkę z propolisu jako składnik inhalacji lub dodatek do napojów gorących np. herbaty. Wskazane jest również żucie niewielkich porcji propolisu.
Choroby układu pokarmowego; podobnie jak w przypadku dróg oddechowych w leczeniu propolisem wykorzystuje się głównie nalewkę. Przy stanach zapalnych jamy ustnej można stosować płukanki z dodatkiem propolisu a w przypadku nieżytu żołądka niewielkie porcje nalewki kilkadziesiąt minut przed posiłkiem.
Choroby skóry; przy chorobach skóry np. skaleczeniach, grzybicy czy owrzodzeniach główną rolę odgrywa maść propolisowa powstała przez odparowanie nalewki i wymieszanie jej z wazeliną. Tak przygotowany preparat zmniejsza ryzyko zakażenia a także przyspiesza gojenie ran.
Rozcieńczona nalewka propolisowa może być użyta do przemywania świeżych ran lub jako składnik kompresów.
Jak przygotować propolis?
Prosta nalewka propolisowa;
- ok. 3 łyżki stołowe propolisu
- szklanka spirytusu etylowego
- pół szklanki wody
Tak przygotowany płyn należy odstawić na około 3 tygodnie codziennie mieszając. Po tym okresie produkt należy przecedzić i trzymać w butelce z ciemnego szkła.
Niestety pomimo zalet propolis jest substancją o silnym działaniu alergicznym. Z uwagi na ten fakt alergicy przed rozpoczęciem kuracji propolisem powinni zasięgnąć porady lekarskiej oraz wykonać próbę skórną. Także długotrwałe stosowanie preparatu u zdrowych osób może prowadzić do ostrej reakcji alergicznej.