Wybór własnej patelni wok

Osoba, która nigdy wcześniej nie miała kontaktu z patelnią wok, z pewnością będzie miała bardzo trudny orzech do zgryzienia, jeżeli chodzi o jej wybranie. Nie jest to wcale takie łatwe, jak mogłoby się wydawać.

Rodzaje woków
Tak naprawdę wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów patelni woka. Należą do nich:

1. Wok tradycyjne
Patelnia wok tego typu jest bardzo zbliżona do tych produkowanych kiedyś. Najczęściej wykonana jest z żeliwa, żelaza bądź stali węglowej. Patelnia tego typu ma półokrągłe dno.

2. Wok kantoński
Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że posiada on dwie rączki po bokach. Jest na tyle ciężki, że trudno jest nim poruszać stąd też najczęściej potrawy w nim przygotowane są robione w taki sposób, że wok stoi ciągle na swoim miejscu.

3. Wok mandaryński
Są dużo mniejsze niż kantońskie. Ich waga również jest zdecydowanie niższa. Posiada on tylko jedną rączkę w przeciwieństwie do tego kantońskiego. W związku z tym, że jest zdecydowanie lżejszy istnieje możliwość smażenia metodą stir – fry. Polega ona po prostu na podrzucaniu i potrząsaniu jedzeniem w samym woku.

4. Wok ze spłaszczonym dnem
Jest to typ woka, który jest stosowany w większości domów, ponieważ sprawdza się w przypadku domowych kuchenek. Jest to jednak wok, który z pewnością nie znalazł by się w kuchni żadnego znawcy kuchni azjatyckiej.

5. Woki elektryczne
Ten rodzaj woka jest wprawdzie używany, jednak tak naprawdę nie spełnia on swoje funkcji. Nie nadaje potrawie odpowiedniego smaku i zapachu. Stąd też w Azji zdecydowanie się ich nie stosuje.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*